HISTORIEK

Geschiedenis van Kracht&Geduld Sint-Niklaas

Kracht en Geduld (KG) ging in september 1897 van start als “gezondheidsminnersclub”, wat later gewoon turnkring zou worden. In 1911 kreeg KG een definitief onderkomen in de gebouwen van de parochiale werken aan de Klein-Hulststraat, in een volkse buurt van de stad. Gedurende meer dan twee decennia bestond de club enkel uit mannelijke leden, tot in 1921 ook een juffersafdeling van start ging. De jaren ’20 en ’30 vormden werkelijk een gouden periode met verschillende succesvolle eliteturners en met een sterke juffersformatie op de bondsfeesten. Na W.O. II gingen heren en dames met een afzonderlijk bestuur elk hun eigen weg.

In de jaren ’80 kwam een verjongingsoperatie op gang. Toen in 1987 de parochie besloot om haar oude lokalen van de hand te doen, aarzelde KG niet, stichtte een overkoepelende vzw en kocht een eerste deel van de site. De beide turnbesturen groeiden geleidelijk opnieuw naar elkaar toe en in 1993 smolten zij samen tot een nieuw eenheidsbestuur.

In 1997 stond het eeuwfeest centraal. Drie jaar later, in het magische jaar 2000, startten de grote moderniseringswerken aan de gebouwen en de terreinen. In 2006 werd het tweede deel van de site aangekocht. De succesvolle renovatieoperatie gaat nog steeds onverminderd verder.

Vandaag is turnkring Kracht en Geduld de grootste sportclub van de stad Sint-Niklaas met een ledenaantal dat schommelt tussen 900 en 1000. KG heeft een aanbod voor kleuters, jongeren, volwassenen en 50+. Niet enkel gymnastiek staat op het programma, ook dans, rope skipping, aeronetics, BBB, zelfs tai chi en circustechnieken én natuurlijk ook Zumba!

lees ook: geschiedenis van Jeroen Sint-Niklaas en ontstaan Gymteam Sint-Niklaas

© 2023 by Gymteam Sint-Niklaas. Proudly created with Wix.com

Contacteer ons:

Tel.: +32 771 95 09

mail: info[at]gymteamsintniklaas.be

Wij trainen in: 

Sporthal De Witte Molen

Azalealaan 29, 9100 Sint-Niklaas